HŘEBÍČEK - AUTOR FOTO: BRIAN ARTHUR, WIKIPEDIA.ORG
Hřebíček má tišící účinky a proti bolestem se u nás užíval od středověku. Je prokázáno, že povzbuzuje činnost srdce i krevního oběhu, zmírňuje bolestivé křeče při žaludečních potížích či
při nadýmání. Působí zároveň jako antiseptikum, a proto bývá výtažek hřebíčku přidáván do ústních vod a past. Nepříjemného zápachu v ústech i bolesti zubů vás může zbavit potírání dásní hřebíčkovým olejem nebo žvýkání jednoho až dvou hřebíčků. Musíte však použít kvalitní hřebíček. A jak ho poznáte? Měl by mít tmavohnědou barvu a stlačením jeho „stopky“ se uvolní malé množství oleje. Hřebíček využívaly už v dávných dobách babky kořenářky a téměř vždy s ním slavily úspěch. Navíc ho najde doma mezi kořením každá hospodyňka, takže mnohdy ani není potřeba v případě některých zdravotních potíží běžet do lékárny.
(zla)